Інтернет-газета ДРОГОБИЦЬКЕ ЗЕМЛЯЦТВО

 

Щодо профілактики кишкових інфекцій




Рекомендації ДММВЛД ДУ «ЛОЛЦ Д СЕС У» щодо профілактики кишкових інфекцій

 

Основні шляхи передачі збудників кишкових інфекцій 

  • Водний
  • Харчовий
  • Контактний

 

Як уникнути захворювання на кишкові інфекції та гепатит А?


-          Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мити руки з милом.

-           мити руки після відвідування туалету.

-          не вживати м’ясні та молочні продукти придбані на стихійних ринках, з рук приватних осіб

-          не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води).

-          для пиття і приготування їжі – використовувати  питну бутильовану воду або кип’ячену воду з централізованих джерел водопостачання.

-          не допускати споживання продуктів та напоїв з пройденим терміном зберігання.

-          не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості.

-          не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.

-          перед споживанням овочів , фруктів , ягід їх необхідно добре промити питною водою; для споживання дітьми – обдати кип’ятком.

-          при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки) для миття посуду і рук використовувати перекип’ячену воду. При харчуванні у лісі, на пляжі виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.

-          зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлені терміни.

-          при купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.

-          при подорожуванні не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби, м’ясні салати, паштети інші продукти що потребують охолодження при зберіганні).

-          на відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати, багатокомпонентні страви). Зберігання виготовленої страви без холодильного обладнання не має перевищувати 2 години. Овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити, обдавати окропом.

-          у випадку виявлення перших ознак шлунково-кишкових розладів необхідно терміново звернутись до лікувальної установи.

-          продукти з якими Ви пов’язуєте захворювання  не викидайте , а залиште для взяття на бактеріологічного дослідження з метою запобігання спалахів кишкових інфекцій .

-           забезпечити бактеріологічне обстеження на кишкову групу інфекцій  господинь на весіллях , сімейних урочистостях , релігійних святах метою раннього виявлення носіїв кишкових інфекцій.


Запам’ятайте будь - якому захворюванню легше запобігти ніж пізніше його лікувати.


Лікар - епідеміолог Дрогобицького міжміського відділу лабораторних досліджень  

Круц С.П.

                                                                                                                                                                        



Обновлен 22 окт 2015. Создан 27 мая 2015



  Комментарии       
Имя или Email


При указании email на него будут отправляться ответы
Как имя будет использована первая часть email до @
Сам email нигде не отображается!
Зарегистрируйтесь, чтобы писать под своим ником
 
бесплатный счетчик