Інтернет-газета ДРОГОБИЦЬКЕ ЗЕМЛЯЦТВО

 

Кавун-ягода смачна




Сьогодні ці ягоди можна купити ледь не на кожному кроці. Якщо ви збираєтеся покуштувати кавун, будьте готові до того, що ягідка може нагородити вас деякими неприємностями. Для того, щоб баштанні культури раніше давали плоди і швидше достигали, можуть  багато  використовувати добрива на основі нітратів. Тому кавуни, які з'явилися на прилавку в середині літа, до вживання не рекомендуються. Якщо ж ваше терпіння не готове до таких випробувань, як ще цілий місяць очікування, можете ризикнути. Осінні кавуни так само небезпечні, чим довше вони лежать, тим більше концентрація токсичних речовин. Слід бути готовим до такого явища, як отруєння кавуном, симптоми проявляються вже через кілька годин після вживання ласощі.


Медики кажуть, що нітрати (солі азотної кислоти) самі по собі малотоксичні, проте вони перетворюються в більш токсичні нітрити як в шлунково-кишковому тракті, так і в самих баштанних. Нітрити порушують транспортну функцію крові та викликають гіпоксію (кисневе голодування). Найбільш складні наслідки, до яких вони можуть призвести, — це порушення роботи серцево-судинної системи, розлади дихання, діарея, особливо в дітей.

 Але хочемо нагадати, що ніхто не може гарантувати стовідсоткової якості кавунів, динь, тому вони не рекомендуються для вживання дітям до 3 років. А деякі дієтологи навіть вважають, що кавун не повинен входити в раціон дітей до 5-річного віку. Ранні ж кавуни та дині протипоказані всім людям, а особливо дітям до 11 років, годуючим матерям, хронічним хворим з ослабленим імунітетом.
А коли вже з’явилася підозра на гостре отруєння нітратами, то необхідно негайно звернутися до лікувально-медичного закладу, особливо це стосується вагітних, дітей та людей похилого віку. Першими симптомами, частіше за все, є нудота, блювання, діарея. А першою допомогою — промивання шлунка. Треба дати максимальну кількість води, яку людина може випити. Її треба підсолити – на один стакан одна чайна ложка повареної солі. Після цього слід викликати блювотний рефлекс. Таких випорожнень шлунка треба зробити кілька.

Поради, які ніколи не будуть зайвими

Санепідеміологи радять: не купувати баштанні на стихійних ринках, уздовж доріг, де вони вбирають в себе важкі метали, що містяться в автомобільних вихлопах;

не купувати нарізаних, битих, пом’ятих кавунів та динь. Нарізаний кавун неможливо ретельно вимити, тому вживання таких баштанних може стати причиною виникнення захворювань на гострі кишкові інфекції;

купувати необхідно там, де є умови для реалізації такої продукції. Кавуни та дині мають бути розкладені на товарних лотках, в корзинах, а не звалені в купу на землі, щоб через мікротріщини не проникала грязюка та хвороботворні мікроорганізми.

Необхідно вимагати у продавців документи, які гарантують якість та безпеку баштанних, що реалізуються.

Перед тим як розрізати кавун, його потрібно помити теплою водою з милом,  після цього облити кип'ятком.  
 
Не надрізайте кавуни при покупці, щоб не занести мікроби.
Колір м'якоті якісного кавуна - від рожевого до червоного. Жовті прожилки і білі потовщення, синюшний колір - ознаки хімічних сполук.

Підозріла  м'якоть  є  гладенька, з прожилками та  волокниста. 

Якщо опустити кусочок м'якоті в воду, то вона просто помутніє.  Якщо наявні хімікати, то вода зафарбується  в рожевий колір.
Нарізаний кавун зберігають в холодильнику не більше доби.
Нітрати і нітрити накопичуються в великій кількості в шкірці і в  м'якоті під нею. Тому не їжте  м'якоть безпосередньо біля шкірки.



Обновлен 22 окт 2015. Создан 22 сен 2015



  Комментарии       
Имя или Email


При указании email на него будут отправляться ответы
Как имя будет использована первая часть email до @
Сам email нигде не отображается!
Зарегистрируйтесь, чтобы писать под своим ником
 
бесплатный счетчик