Інтернет-газета ДРОГОБИЦЬКЕ ЗЕМЛЯЦТВО

 

Як запобігти кишковим інфекціям?

Радить спеціаліст



Гострі кишкові інфекції – це група інфекційних захворювань, які характеризуються фекально-оральним шляхом передачі та переважним ураження шлунково-кишкового тракту.

До гострих кишкових інфекцій відносяться: черевний тиф, сальмонельоз, дизентерія, гастроентероколіти, холера та ін.   Зараження відбувається при проникненні збудника через ротову порожнину в організм здорової людини, викликаючи пошкодження травної системи.

Гострі кишкові інфекції починаються гостро, через 1-5 днів від моменту інфікування. Характерними симптомами є нудота, блювота, діарея (випорожнення можуть бути з домішками слизу, крові, різного гною),  різкий біль в області живота, загальна слабкість, підвищена температура тіла (38-40 градусів), судоми. У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутися до найближчої лікувальної установи.
Самолікування небезпечне для здоров’я! 

Джерелом кишкової інфекції є хвора людина. Але головним розповсюджувачем є особа з легким перебігом захворюванням і особливо ті, хто працюють в сфері обслуговування населення (продавці продуктових магазинів, робітників в системі громадського харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих закладів. ). Будучи хворими вони здатні забруднювати збудниками все, до чого торкаються їх руки: посуд, харчові продукти, предмети навколишнього середовища.

Щоб запобігти кишковим інфекціям, необхідно дотримуватися елементарних правил:

Перед їдою мити руки з милом та особливо після відвідування туалету;

Ретельно  мити овочі та фрукти ;

Не купувати  продукти на стихійних ринках;

Купуючи продукти, обов’язково звертайте увагу на термін їх придатності;

Продукти, що швидко псуються  тримати в холодильнику при температурі не вище +6 градусів Цельсія;

Необхідно мати окремі дошки для обробки сирого м’яса та риби, сирих овочів, для вареного м’яса та риби, для хліба.

Харчі зберігайте в місцях недоступних для мух і гризунів;

Кухонне приладдя і посуд слід мити гарячою водою після кожного приготування їжі, а м’ясорубки після миття ошпарити окропом.
 
Продукти,які не підлягають термічній обробці (ковбасу, масло, сиру тощо), упаковують окремо від сирого м’яса, риби, напівфабрикатів;

Молоко прибране  на базарі обов’язково необхідно кип’ятити;

Фактором передачі  кишкової інфекції може бути вода, найбезпечнішою є вода,  яка подається централізованим водопроводом, тому що її піддають очищенню та знезараженню хлором у нешкідливих для людини дозах.

Дбайте про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких, бережіть їх!
Мар’яна  Сисун,

лікар із загальної гігієни відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень Дрогобицького міжміського відділу лабораторних досліджень ДУ “Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України”.



Создан 07 июн 2016



  Комментарии       
Имя или Email


При указании email на него будут отправляться ответы
Как имя будет использована первая часть email до @
Сам email нигде не отображается!
Зарегистрируйтесь, чтобы писать под своим ником
 
бесплатный счетчик