Інтернет-газета ДРОГОБИЦЬКЕ ЗЕМЛЯЦТВО

Гриби: їсти чи не їсти

Радить спеціаліст



З сивої давнини гриби вважалися  улюбленою їжею людини, їх полюбляв не тільки простий люд, але навіть можновладці: римські кесарі, французькі королі, російські царі та інші. Перші згадування про їх вживання зустрічаються у Гіппократа і відносяться до V ст. до н.е.  Слов’янські  племена, які мешкали на території сучасної України, здавна знали про властивості  грибів, які під час постів заміняли скромну їжу.
Гриби – цінні продукти харчування, мають добрі смакові властивості. Вони багаті на білки, до того ж містять всі незамінні амінокислоти, вітаміни А, В1, В2, РР, С,  калій, натрій, мідь, цинк, марганець тощо. Тому їх ще називають «лісним м’ясом».
  Грибний сезон уже  в розпалі. Кількість випадків отруєння грибами щодня збільшуються. Багато людей кажуть, що знають як відрізнити отруйний гриб від неотруйного.
 Деякі їстівні гриби, наприклад, опеньки чи сироїжки, мають невелику схожість з отруйними грибами, наприклад, форму чи колір. Однак ці гриби легко відрізнити. для цього необхідно знати, як вони виглядають. Тому заборонено вживати ті гриби, які викликають у вас навіть найменший сумнів. Не можна збирати старі, червиві,  вкриті цвіллю гриби та ті, які ростуть поруч із смітниками, автошляхами, залізницею. На грибах також поселяються цвілеві грибки, які виділяють отруйні мікотоксини. Не збирайте гриби,  що у підстави ніжки мають клубневидне потовщення, оточене оболонкою(як у блідої поганки і червоного мухомора).
Часто отруюються ще й тому, що неправильно готують гриби. Гриби необхідно відварювати три рази по півгодини, а тоді вже смажити чи варити. Відвар слід виливати, адже саме в ньому залишаються небезпечні токсини. Готувати гриби потрібно одразу після того, як зібрали. Адже вже через 7-10 годин після цього у них формується трупна речовина, яка може викликати отруєння. Зберігати гриби необхідно на холоді в емальльованому посуді, не більше доби.  Їсти гриби слід вранці або вдень, але аж ніяк не ввечері – гриби важко перетравлюються.  У жодному разі не можна пити алкоголь під час споживання грибів. У взаємодії з ним шкідливі речовини, які є в грибах, швидко розчинюються і пошкоджують організм.
Деяк  люди  проводять експерименти вдома із цибулею та срібними ложками – вони  неправдиві. Срібло   темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом  ферменту тирозинази. який також міститься в усіх грибах.
Які симптоми отруєння грибами? Найпоширеніші - нудота, блювання, розлад шлунка, підвищення температури тіла,  біль в животі, з’являються  через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв.
 Якщо з’явилися перші симптоми необхідно одразу звернутися по кваліфіковану  медичну допомогу,  і не гаючи ні хвилини промити шлунок. Для цього приготуйте соляний розчин: 1 столова ложка солі на 1 літр води. Пити рідину потрібно до тих пір, поки не з’явиться блювота.
Гриби – не дитяча їжа, тому не можна давати грибних страв малолітнім дітям, оскільки дитячий організм потребує спеціальних ферментів для їх перетравлення. Не можна їсти грибів вагітним жінкам, що годують груддю, людям, які мають проблеми із травленням або печінкою. отже, будьте обачними і бережіть своїх близьких!
Мар'яна Сисун,
 
лікар з загальної гігієни відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень Дрогобицького міжміського відділу лабораторних досліджень ДУ “Львівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я  України”.



Создан 19 авг 2016



  Комментарии       
Имя или Email


При указании email на него будут отправляться ответы
Как имя будет использована первая часть email до @
Сам email нигде не отображается!
Зарегистрируйтесь, чтобы писать под своим ником
бесплатный счетчик