Інтернет-газета ДРОГОБИЦЬКЕ ЗЕМЛЯЦТВО

 

Що маємо знати про питну воду

Консультує спеціаліст



Вода - це життя. Але окрім життєвої сили, яку вона дає, вода може розповсюджувати різноманітні захворювання. У воді розчинена велика кількість органічних та неорганічних речо­вин, а також у ній проживають як нешкідливі так і небезпечні для ор­ганізму людини мікроорганізми, що викликають інфекційні захворювання.


Найбільш небезпечною з епідемічної точки зору є вода з криниць, яку живлять ґрунтові води, незахищені від зовнішнього забруднення, особливо якщо довкола кри­ниці нема рекомендованої захисної зони. Для індивідуальних криниць захисна зона облаштовується радіусом 20 метрів, а для громадських - 50 метрів. У цій зоні заборо­няється розміщувати вигрібні ями, вбираль­ні, місця утримання та водопою тварин, спо­руди та каналізаційні мережі, складувати та застосовувати органічні, мінеральні добри­ва, отрутохімікати і провадити будь-яку іншу діяльність, що призводить до забруднення ґрунту і підземних вод.


Небезпечним є  надлишок або нестача у питній воді хімічних речовин. Найбільш поширеною є надлишкова кількість у воді солей кальцію та магнію. Воду, що містить такі солі у значній кількості, називають "твердою", якщо цих солей зовсім немає або вони при­сутні в незначних кількостях, то вода вва­жається "м'якою". Державними санітарними правилами встановлені нормативи хімічних речовин у воді, так показник твер­дості в криницях не повинен перевищувати 10 ммоль/дм3.


«Тверду» воду не можна використовувати для прання білизни, бо в ній миючі засоби втрачають свої мийні властивості.Вона має несприятливі органолептичні властивості, при кипятінні залишає значний осад, який утворюється на всіх поверхнях.Використання  такої води є причиною виходу з ладу побутової техніки на якій утворюється товстий шар накипу.


«Тверда» вода має негативний вплив на здоров'я людини, оскільки стає причи­ною збільшення ризику утворення каменів - (жовчнокам'яна та нирковокам'яна хвороби, а в осіб зі спадковою схильністю такі за­хворювання розвиваються значно швидше та прогресують до виникнення серйозних ускладнень (панкреатит, печінкова та нир­кова недостатність). Встановлено певний зв'язок між цими захворюваннями і спо­живанням твердої питної води.

 

Найвища захворюваність спостерігається в районах, де питна вода має твердість від 16,0 до 23,0 ммоль/дм3. Але і за низький вміст солей кальцію і магнію має несприятливий вплив, оскільки за таких обставин в організм легше всмоктуються токсичні важкі метали (кадмій, свинець, ртуть, алюміній тощо), збільшуєть­ся ризик серцево-судинних захворювань.

 

Фізіологічно повноцінна питна вода повинна мати твердість у межах 1,5-7,0 ммоль/дм3.


Споживачам необхідно пам'ятати, що для уникнення інфекційних захворювань воду з криниць слід вживати лише прокип'яченою.

 

Навесні та восени криниці повинні чиститися та дезінфікуватися, однак у жодному випадку не мож­на для дезінфекції використовувати хлорне вапно, оскільки при вживанні такої води в організмі людини зростає ризик злоякісних новоутворень. Потрібно використовувати препарати, дозволені МОЗ для знезаражен­ня питної води.


Воду з перевищенням "твердості" необ­хідно перед вживанням в їжу попередньо кип'ятити та відстоювати, щоб зменшити у ній кількість солей кальцію та магнію.

 

Мирослава Босак,


завідувач відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень Дрогобицького міжміського відділу лабораторних досліджень ДУ “Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України”.



Создан 14 сен 2016



  Комментарии       
Имя или Email


При указании email на него будут отправляться ответы
Как имя будет использована первая часть email до @
Сам email нигде не отображается!
Зарегистрируйтесь, чтобы писать под своим ником
 
бесплатный счетчик