Інтернет-газета ДРОГОБИЦЬКЕ ЗЕМЛЯЦТВО

 

Що необхідно знати про ботулізм

Консультує санепідслужба



 

Ботулізм – захворювання консервів

  

БОТУЛІЗМ – інфекційне захворювання, що відноситься до харчових отруєнь. Збудник – мікроб (паличка ботулізму) при відсутності кисню та відповідній температурі виділяє сильнодіючий токсин. В організм людини він потрапляє внаслідок вживання різних продуктів переважно домашнього приготування – м’ясних, овочевих і рибних консервів,  сирокопчених окостів, грибів у герметично закупорених банках тощо.


Паличка ботулізму чутлива до кислого середовища. Цим пояснюється відсутність випадків захворювання при вживанні кислих харчових продуктів.


Джерелом зараження ботулізмом можуть бути риба та рибні продукти, свинячі окости, причому всі відомі випадки ботулізму виникали після вживання окостів, приготовлених у домашніх умовах. В основному це трапляється через грубе порушення санітарних норм: вимушений забій тварини без ветеринарного огляду, забруднення туші землею, зберігання окостів без охолодження. Особливу небезпеку становлять сирокопчені окости.

Випадки захворювання після вживання овочевих консервантів зумовлюються забрудненням овочів землею та пилом, у яких є  спори палички ботулізму. М’ясні , рибні та овочеві консерви промислового виробництва надзвичайно рідко бувають причиною ботулізму.


  Клініка ботулізму. Захворювання починається, як правило, через 36 годин після вживання їжі, в якій є палички ботулізму, однак може розвинутися і раніше (через 2 години) чи пізніше (через 8-10 днів). З'являюється загальна слабкість, головний біль, запаморочення, «туман» або «сітка», подвоєння в очах, опущення повік. Потім наступає параліч м’язів язика, гортані та м’якого піднебіння. Характерним симптомом захворювання є прогресуюча слабкість м’язів шиї та кінцівок: голова хилиться набік, утрудняється пересування. Пульс прискорений (100-150 ударів на хвилину) при нормальній або пониженій температурі тіла.


  Тривалість хвороби різна, найчастіше від 4 до 8 днів. При перших симптомах ботулізму необхідно ввести протиботулічну сироватку. Одужання триває тижні, інколи місяці. При відсутності відповідного лікування на 2-3-й день може настати смерть.


Профілактика ботулізму полягає в захисті харчових продуктів від забруднення. Суворе дотримання санітарних правил при консервуванні гарантує захист від захворювання. Доцільна теплова обробка продуктів домашнього консервування перед їх вживанням. Окости домашнього приготування перед вживанням необхідно запекти або добре проварити. Рибу слід вживати лише в печеному або вареному вигляді.


У домашніх умовах не можна консервувати гриби в герметично закупорених банках. Рекомендується заготовляти гриби про запас солоними та маринованими з доданням достатньої кількості кислоти і солі й зберігати їх у прохолодному місці.


Отже , при прояві у хворого наведених симптомів слід негайно звернутись до лікаря.

 

 Мирослава Босак.

Завідувач відділення  організації санітарно – гігієнічних досліджень Дрогобицького міжміського відділу лабораторних досліджень ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України»

 

 

 



Создан 23 фев 2017



  Комментарии       
Имя или Email


При указании email на него будут отправляться ответы
Как имя будет использована первая часть email до @
Сам email нигде не отображается!
Зарегистрируйтесь, чтобы писать под своим ником
 
бесплатный счетчик